Recepty

 

Jablka jsou velmi oblíbenou surovinou nejen v české kuchyni.
  • Používají se zejména do sladkých dezertů a moučníků. Zároveň slouží i jako ingredience pro přípravu slaných jídel.
  • Výtečné je například kuře na jablkách, zeleninové i bramborové saláty osvěžené na kostičky nakrájenými jablky a řada dalších delikates.
  • V tomto případě oceníte různorodost jednotlivých odrůd – pro slanou kuchyni se nejvíce hodí nakyslá a velmi šťavnatá jablka pro sladkou naopak jablka sladká.
 
Připravili jsme pro vás pár tradičních i netradičních receptů ve spolupráci s cateringovou společnostíMB food. Více na www.mbfood.cz.
 
Studená jablečná polévka s rozinkami
Složení: 2 lžíce rozinek, 100 ml suchého vína, 300 g jablek (nejlépe Jonagold), 100 g veky, 150 ml vody, 2 lžíce cukru,mletá skořice
Postup přípravy:
Rozinky propláchneme, nasypeme do vína a necháme je asi 15 minut nabobtnat a potom je dalších 10 minut ve víně povaříme. Oloupeme jablka, zbavíme jadřinců. Jablka vložíme do hrnce a zalijeme vodou, přidáme cukr, nakrájenou veku, trochu skořice a zvolna podusíme. Potom směs rozmixujeme, přecedíme a dáme vychladit.
 
Před podáváním vmícháme do polévky rozinky a zdobíme kousky čerstvých jablek.
 
 
Jablečné kroužky se skořicí
Složení: 4 velká jablka, 150 g polohrubé mouky, 2 celá vejce, 2 dcl vína, špetka prášku do pečiva, špetka soli, olej na smažení, moučkový cukr, mletá skořice, šlehačka, čokoláda na vaření, snítka máty, jablko Golden Delicious na zdobení
Postup přípravy:
Jablka řádně omyjeme, osušíme a zbavíme jadřinců. Dáváme pozor, abychom jablka neporušili. Jablka nakrájíme na plátky silné asi půl centimetru.
Z mouky, vína, vajec a soli připravíme řidké těsto, do kterého vmícháme kypřící prášek. 
Jednotlivé plátky jablek v něm namáčíme a ihned pečeme do zlatova na rozpáleném oleji. Je možné připravovat i ve fritéze. Usmažené kroužky dáme okapat na papírovou utěrku nebo rozložíme na ubrousky. Poté obalujeme v moučkovém cukru se skořicí. 
 
Servírujeme na talíři. Zdobíme dle fantazie rozehřátou čokoládou, šlehačkou a snítkou máty.
 
 
Čerstvý jablečný salát
Složení: 2 červené jablka (Red Delicous, Gloster), 2 žlutá jablka (Golden Delicious) popř. zelená (Granny Smith), citron, javorový sirup popř. med, vlašské ořechy nebo piniové oříšky, bílý jogurt popř. lehce oslazenou zakysanou smetanu
Postup přípravy:
Jablka nakrájíme na na čtvrtky, zbavíme jadřinců a poté nakrájíme na plátky silné asi půl centimetru. Nakrájená jablka zakápneme citrónem, aby nehnědla. Jablečné plátky podle fantazie naskládáme do misky, zakápneme bílým jogurtem nebo zakysanou smetanou, zasypeme ořechy a přelejeme javorovým sirupem nebo medem.
 
Podáváme chlazené.
 
 
Žemlovka s jablky a tvarohem
Složení: bílá veka (popř.rohlíky), 8 jablek (Idared, Rubín), 2 měkké tvarohy, 2 žloutky, litr mléka, cukr, skořice, popř. ořechy, rozinky, máslo na vymazání pekáče
Postup přípravy:
Pekáč na pečení si vymažeme máslem. Veku pokrájíme na cca 1 cm silné plátky. Jablka omyjeme a nakrájíme na plátky. Našleháme si tvaroh v míse společně se žloutky, přidáme 2 polévkové lžíce cukru. Můžeme zjemnit mlékem. Nakrájenou veku namáčíme do mléka, poklademe jí dno pekáče. Na to dáme půl strouhaných jablek, posypeme skořicí, přidáme vlašské ořechy a rozinky. Na jablka dáme polovinu tvarohu. Na toto opět kladu vrstvu veky namočené v mléce – na ni opět jablka, skořici a tvaroh. Nakonec přijde poslední vrstva veky, opět namočená v mléce. Poslední vrstvu posypeme jednou polévkou lžící cukru. Při pečení dojde k jejímu karamelizaci. Pekáč s obsahem vložíme do předhřáté trouby na zhruba 170 °C a přikryjeme víkem, po půl hodině sundáme víko a zvýšíme teplotu 200 °C. Pečeme dokud povrch nezezlátne. Upečenou žemlovku můžeme konzumovat jak teplou, tak studenou. 
 
Žemlovku nakrájíme a servírujeme na talíři. Můžeme dozdobit čerstvými jablky, skořicovým cukrem, jogurtem či zakysanou smetanou a brusinkovou nebo rybízovou marmeládou. Lze dozdobit i čerstvým plátky jablek.